Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Δελτίο τύπου του Συντονισμού Επιτροπών - Πρωτοβουλιών Κατοίκων και Ανοιχτών Συνελεύσεων

Στις 23/3 το πρωί, σε πολλά σημεία της Αθήνας, οι Επιτροπές - Πρωτοβουλίες Κατοίκων και οι Ανοιχτές Συνελεύσεις που συντονίζονται από τις 21 Φλεβάρη, πραγματοποίησαν κοινή εξόρμηση-παρέμβαση «δεν πληρώνω» σε σταθμούς μετρό και λεωφορεία, με τα καινούρια μας υλικά (αυτοκόλλητο, αφίσα), προετοιμάζοντας παράλληλα τη μεγάλη διοργάνωση της συγκέντρωσης στις 9 Απρίλη στο Σύνταγμα.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές χρησιμοποίησαν πολλή φαντασία και συνθήματα βγαλμένα από τη ζωή: «Διαλύουν συγκοινωνίες, σχολεία, νοσοκομεία – λεφτά υπάρχουν μόνο για τις τράπεζες και τις στρατιωτικές επεμβάσεις», «Κυβέρνηση και τρόικα κόβουν μισθούς και συντάξεις και αυξάνουν εισιτήρια και κάρτες».
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι όλο και θερμότερη. Το διαπιστώνουμε κάθε φορά που μας ζητάνε αυτοκόλλητα για να κολλήσουν στη γειτονιά τους, που επιδοκιμάζουν τις πράξεις ανυπακοής, που συμφωνούν μαζί μας είτε απλά γνέφοντας συγκαταβατικά με το κεφάλι, είτε εκφράζοντας μεγαλοφώνως την αγανάκτησή τους. Το κίνημα ανυπακοής «δεν πληρώνω» όχι απλά δεν εξασθενεί (όπως θα περίμενε η κυβέρνηση) αλλά δυναμώνει, επεκτείνεται και συντονίζεται, συναντώντας τα τοπικά κινήματα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.
Στο επόμενο ραντεβού μας, το πρωί της 1ης Απρίλη, δεν θα κάνουμε πλάκα στην κυβέρνηση που κάνει ότι δεν μας βλέπει: θα είμαστε στ’ αλήθεια ακόμα περισσότεροι σε σταθμούς μετρό και λεωφορεία!

2 σχόλια:

  1. Σημερα στις ειδησεις ανακοινωθηκε η παρουσια 20 αστυνομικων σε μονιμη βαση και η συνεργασια τους για την καταγραφη των στοιχειων των παραβατων.Ξερετε κατι παραπανω?θα ειναι απο την ελληνικη αστυνομια η ειδικοι φρουροι με μικρη εκπαιδευση?αλλαζει κατι στην αντιμετωπιση?ΠΑραμενει το ερωτημα της παρανομης κατακρατησης οταν σε πανε στο σημειο που ειναι ο αστυνομικος?Παρακαλω ενημερωστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια πρώτη "νομική" απάντηση:
    1) Ήδη εδώ και βδομάδες έχει παρατηρηθεί ότι σε κεντρικούς σταθμούς μετρό (π.χ. Σύνταγμα) μερικές φορές υπάρχουν μεικτές ομάδες ελεγκτών και αστυνομικών. Όταν αστυνομικός ζητά τα στοιχεία επιβάτη, αυτός δεν μπορεί να μην τα δώσει (αλλιώς διαπράττει το αδίκημα της απείθειας). Κατά τα άλλα, δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοια "μεικτά συνεργεία ελέγχου" σε άλλα ΜΜΜ.
    2) Κανείς μη αστυνομικός δεν μπορεί "να σε πάει" σε σημείο που βρίσκεται αστυνομικός. Εάν το επιχειρήσει, διαπράττει το αδίκημα της παράνομης κατακράτησης, που διώκεται αυτεπάγγελτα κ.λπ. (βλ. οδηγίες).

    Η χρησιμοποίηση του αδικήματος της παράνομης κατακράτησης από τους επιβάτες που δεν πληρώνουν βοηθά στην αντιμετώπιση των ελεγκτών που επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο. Ήδη ανάμεσα στους ελεγκτές έχει αρχίσει να διαδίδεται ότι συνάδελφοί τους βρέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα (πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ακόμη ότι διαπράττουν αδίκημα όταν επιχειρούν να σε εμποδίσουν). Έχουμε μάθει ήδη για αρκετές περιπτώσεις που αμέσως μόλις δηλώσει κάποιος ότι ανήκει στο κίνημα "Δεν πληρώνω", οι ελεγκτές πάνε παρακάτω - προφανώς διότι υποθέτουν ότι ο "παραβάτης" γνωρίζει τα δικαιώματά του και μπορεί να βρεθούν αυτοί κρατούμενοι αντί για τον "παραβάτη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή