Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Το πρώτο κείμενο της πρωτοβουλίας για συντονισμό

Στα μέσα Φεβρουαρίου η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τις υπόλοιπες επιτροπές, πρωτοβουλίες και συνελεύσεις σε μια πρώτη συνάντηση, με το ακόλουθο κείμενο:

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ, 
ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

Από 1η Φλεβάρη, τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα κυβέρνησης και «τρόικας» για τα μέσα μεταφοράς που οδήγησαν στην επιβολή τεράστιων αυξήσεων τόσο στην τιμή των εισιτηρίων όσο και στην κατάργηση δρομολογίων και γραμμών λεωφορείων που εξυπηρετούν πολυσύχναστες και πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τα νέα μέτρα αποβλέπουν στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των πιο σημαντικών και κερδοφόρων λειτουργιών τους ενώ παράλληλα έχει εξαπολυθεί μία τεράστια επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς.

Το δικαίωμα στη μετακίνηση
Οι δημόσιες συγκοινωνίες αποτελούν κοινωνικό δικαίωμα των εργαζόμενων, της νεολαίας, και των ηλικιωμένων. Είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπόρευμα, έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος και να παρέχονται δωρεάν.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν μπορούν να λειτουργούν με τα κριτήρια της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας και του μικρότερου κόστους. Αυτή η λογική είναι σε βάρος της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της κάλυψης των αναγκών της μετακίνησης και θα έχει ως αποτέλεσμα ακριβότερα εισιτήρια, περικοπή και κατάργηση των μειωμένων εισιτηρίων και λιγότερο ασφαλείς συγκοινωνίες.

Να μην πληρώσουμε την κρίση τους
Οι κυβερνήσεις και η πολιτική τους, που είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για τα χρέη και τα προβλήματα των συγκοινωνιών, με τη βοήθεια των ΜΜΕ συκοφαντούν τώρα τους εργαζόμενους και επιχειρούν να ρίξουν στους επιβάτες των μέσων μεταφοράς τα βάρη των εγκληματικών επιλογών τους και να δικαιολογήσουν τα νέα μέτρα.
Η αντίδραση των εργαζόμενων, των ανέργων, των κατοίκων που πλήττονται από αυτή την άδικη, καταστροφική και αντιλαϊκή πολιτική που έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται με πολύ δυναμικό τρόπο, πρέπει να βρει τρόπους κοινής έκφρασης, να αποκτήσει στέρεες κοινωνικές βάσεις, να απευθυνθεί στην κοινωνική πλειοψηφία, ώστε να φέρει νικηφόρα αποτελέσματα, να ανατρέψει το αδιέξοδο που θέλει τον ένα πολίτη εχθρό με τον συμπολίτη του.
Ο αγώνας μας για τις συγκοινωνίες συναντιέται με κάθε αγώνα ενάντια σε όλες τις εκφράσεις της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται σήμερα από κυβέρνηση, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. Είναι αγώνας και για την υπεράσπιση των εργασιακών συνθηκών, των μισθών, των συντάξεων, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, για την προάσπιση των πολιτικών και δημοκρατικών μας ελευθεριών, απέναντι στην τρομοκρατία κράτους και ΜΜΕ, για την ανάδειξη της κοινωνικής αλληλεγγύης ως κρίσιμης παραμέτρου για την ενότητα και την ενίσχυση του κινήματος, για τη στήριξη κάθε αγωνιζόμενου, διωκόμενου ή πρόσφυγα. Και ενώ η κυβέρνηση στην αρχή μας αγνοούσε, μετά μας συκοφαντούσε τώρα μας επιτίθεται. Η προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα μας δείχνει το πόσο σημαντικός είναι αλλά και το πόσο κοντά είναι στο να είναι νικηφόρος.
Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς ως επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η οικοδόμηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή αυτών των κοινωνικών δομών που θα αποτελέσουν τόσο το κύτταρο της δημοκρατικής οργάνωσης του αγώνα, όσο και το πεδίο συνεύρεσης όλων των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων. Παράλληλα, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός του συνόλου των επιτροπών κατοίκων που λειτουργούν στην Αττική. Οι επιτροπές κατοίκων είναι το ικανό και αναγκαίο στοιχείο που δεν θα αρκεστεί σε μία πολιτική καμπάνια, αλλά θα δημιουργήσει εκείνους τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους μετατροπής του κινήματος ανυπακοής σε κίνημα ρήξης και ανατροπής με τις κυρίαρχες πολιτικές. Παράλληλα ζητούμενο είναι ένα τέτοιο κίνημα να συμβάλει ώστε και τοπικά να δημιουργηθούν συνθήκες λαϊκού ξεσηκωμού αξιοποιώντας την εμπειρία απ’ το σύνολο των σημαντικών πολιτικών πρωτοβουλιών που έχουν ξεδιπλωθεί μέχρι σήμερα.
Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί. Μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία, σε συντονισμό με τις επιτροπές που δημιουργούνται σε κάθε γειτονιά.
Είναι αγώνας που μπορεί και πρέπει να είναι νικηφόρος.
• Να ανατρέψουμε το νομοσχέδιο για τη διάλυση των συγκοινωνιών - Νίκη στον αγώνα των εργαζόμενων
• Δημόσιες και ποιοτικές συγκοινωνίες – καμία αύξηση των εισιτηρίων - δωρεάν μετακινήσεις το πρωί για όλους – μειωμένο εισιτήριο τώρα για τους χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, νέους, ανέργους και άτομα με αναπηρία, με στόχο δωρεάν συγκοινωνίες για όλους
• Να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις και τις ημέρες δράσεις ανυπακοής «Δεν πληρώνω»
• Όχι στην ποινικοποίηση του κινήματος «Δεν πληρώνω»
Καλούμε σε συνάντηση συντονισμού των επιτροπών κατοίκων Αττικής τη Δευτέρα 21/02 18:30 στο Πάντειο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Μετά την πρώτη συνάντηση ακολούθησε η δεύτερη στη Νομική Σχολή της Αθήνας, στις 14 Μαρτίου. Η πιο διευρυμένη δεύτερη συνάντηση αποφάσισε να προτείνει το συντονισμό των δράσεων όλων όσων συμμετείχαν (βλ. και επόμενη ανάρτηση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου