Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Τα αποτελέσματα της δεύτερης συνάντησής μας

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησή μας (14/3/2011) διαπιστώθηκε η ανάγκη να συνεχίσουμε τις δράσεις «δεν πληρώνω» σε τακτά και κοινά για όλες τις επιτροπές χρονικά διαστήματα. Μέλη και εκπρόσωποι περισσότερων από 20 επιτροπών και πρωτοβουλιών από όλη την Αθήνα και τις γειτονιές του Πειραιά (με νέες συμμετοχές από το Ίλιον, την Αγ. Παρασκευή, το 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθήνας, την ανοιχτή συνέλευση πλατείας Συντάγματος και την Καλλιθέα) συζητήσαμε και συμφωνήσαμε από κοινού να προτείνουμε στις επιτροπές μας τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων μας.
Θεωρήθηκε αναγκαία μια μεγάλη, καλά προγραμματισμένη και συντονισμένη κινητοποίηση «δεν πληρώνω», το Σάββατο 9 Απρίλη, η οποία να προπαγανδιστεί ως καμπάνια, με κοινά αυτοκόλλητο και αφίσα, και ξεχωριστές προκηρύξεις της κάθε επιτροπής. Τα κοινά υλικά μας θα έχουν ως κέντρο την ημερομηνία της 9 Απρίλη και την υπογραφή «Συντονισμός Επιτροπών - Πρωτοβουλιών Κατοίκων και Ανοιχτών Συνελεύσεων». Στις 9 Απρίλη, το πρωί, θα ξεκινήσει κάθε επιτροπή να «μην πληρώνει» στα λεωφορεία της γειτονιάς της, θα συνεχίσει να… «μην πληρώνει» σε αντίστοιχο σταθμό μετρό και όλες οι επιτροπές θα καταλήξουμε στο Σύνταγμα, στη 1μμ, ώστε όλοι μαζί να κλείσουμε τα εκεί ακυρωτικά, να μοιράσουμε τα υλικά μας, να συζητήσουμε με κόσμο και ν’ ανέβουμε στην πλατεία, μετά, ως συγκέντρωση.
Αυτή η «μεγάλη» και συντονισμένη ενέργεια θα κατοχυρώσει το ρόλο των επιτροπών, στο δρόμο προς αυτήν πιθανά να βοηθήσει τη δημιουργία νέων και την περαιτέρω ενίσχυση των υπαρχουσών επιτροπών. Η συσπείρωση σε επιτροπές αγώνα θα είναι έτσι, μια ακόμα πιο ορατή διέξοδος στη συσσωρευμένη οργή των ανθρώπων για τα μνημόνια κυβέρνησης και τρόικας, ώστε να μπορεί τελικά να βγει και κάποιο αποτέλεσμα υπέρ της ζωής εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας.
Μέχρι τις 9 Απρίλη κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξουν 2 ενδιάμεσες κοινές δράσεις «δεν πληρώνω» (σε όσο περισσότερους σταθμούς μετρό και λεωφορειακές γραμμές γίνεται) και συγκεκριμενοποιήθηκαν οι ημερομηνίες Τετάρτη 23/03 και Παρασκευή 01/04 (πρωινά, δηλ. 6:30 – 8:30πμ). Η πρωτοβουλία Περιστερίου πρότεινε και μια κοινή μέρα εξορμήσεων σε αμαξοστάσια συγκοινωνιών, ώστε να δηλώσουμε τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους. Διερευνούμε λοιπόν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αυτό, στις 29/03 (4:30 – 6:30πμ). Επίσης συμφωνήθηκε να πάμε ως επιτροπές (και με πανό όσες θέλουν και μπορούν) στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
Εκφράστηκε η ανάγκη δημιουργίας blog ή ιστοσελίδας του συντονισμού των επιτροπών, όπου θα αναρτώνται τα υλικά των επιτροπών, θα ανακοινώνονται οι κοινές μέρες δράσης και θα μπορεί περισσότερος κόσμος να επικοινωνήσει μαζί μας. Θεωρήθηκαν απαραίτητες οι κοινές οδηγίες προς τους επιβάτες που «δεν πληρώνουν» και δρομολογήθηκε να επικαιροποιηθούν με βάση τους νέους νόμους. Καλή ιδέα προς διερεύνηση θεωρήθηκε η προσπάθεια για κοινή μέρα μαζικής διαγραφής προστίμων.
Μεταξύ των επιτροπών ανταλλάχθηκαν εμπειρίες, ακούστηκαν ιδέες με φαντασία για την υλοποίηση όλων αυτών και αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τη διεύρυνση των θεμάτων με τα οποία ασχολούμαστε (πέρα από τις δράσεις που αφορούν εισιτήρια και διόδια). Από την πλειοψηφία των συναγωνιστών που μίλησαν εκφράστηκε η αγωνία για το τι θα κάνουμε στα νοσοκομεία για τα νέα χαράτσια στους ασθενείς (ασφαλισμένους και μη) και στα σχολεία για τις απίστευτες συγχωνεύσεις. Και μάλιστα σε συνεργασία με τους εκεί εργαζόμενους που ήδη αντιδρούν έντονα στα νέα κυβερνητικά μέτρα. Εξάλλου, η κάθε επιτροπή έχει ν΄ ασχοληθεί και με πιο εξειδικευμένα θέματα στην περιοχή της, όπως για παράδειγμα το πάρκο του Ελληνικού, που απασχολεί τα νότια προάστια. Νέο ραντεβού του συντονισμού τοπικών επιτροπών αγώνα φαίνεται δυνατό να γίνει μεταξύ 9 Απρίλη και Πάσχα.
Υ.Γ. Το αυτοκόλλητο και την αφίσα ανέλαβε να υλοποιήσει η επιτροπή Ζωγράφου, ενώ τις κοινές οδηγίες η πρωτοβουλία Περιστερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου