Χρήσιμο παράδειγμα 2

Τζάμπα μάγκες

Είναι περίπου 1 το μεσημέρι, και χτυπάει το τηλέφωνο:
«Είστε από το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ;»
«Τι ακριβώς θέλετε;»
«Ακούστε, ονομάζομαι ΧΧ και είμαι στη ΓΑΔΑ»
«Και τι κάνετε εκεί;;;»
«Με έφεραν οι ελεγκτές από το τρόλεϊ, δεν πληρώνω από τότε που μπήκαν οι αυξήσεις»
«Προσπαθήσατε να βγείτε και δεν σας άφησαν;»
«Ναι, μπήκαν μπροστά μου και ο οδηγός άνοιξε την πόρτα μόνο όταν φτάσαμε στη ΓΑΔΑ»
«Αυτό που έκαναν είναι παράνομο, να δώσετε τα στοιχεία σας στον αστυνομικό και να πάρετε τα δικά τους, διότι αν θέλετε μπορείτε να τους μηνύσετε για παράνομη κατακράτηση, και πάρτε με πάλι να μου πείτε τι έγινε».

Σε 5 λεπτά το τηλέφωνο ξαναχτυπάει:
«Πάλι εγώ είμαι. Βρίσκομαι σε περιπολικό και με πάνε στο αστυνομικό τμήμα!»
«Για ποιο λόγο;;;»
«Διότι στη ΓΑΔΑ δεν ασχολούνται, λέει, με τέτοιες περιπτώσεις, και πρέπει να πάμε στο τμήμα»
«Είναι οι ελεγκτές μαζί σας;»
«Ναι»
«Ωραία, μόλις φτάσετε δώστε τα στοιχεία σας, πάρτε και τα δικά τους, και…»
«Ακούστε, μπορεί κάποιος από το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ να έρθει να με βοηθήσει; Στις 2 πρέπει να πάρω το παιδί από το σχολείο, Δευτέρα Δημοτικού πάει, δεν μπορεί να περιμένει μόνο του!».

Όλα γίνονται! Σε 20 λεπτά, μαζί με μια φίλη, μπαίνω στο τμήμα. Στην είσοδο βρίσκουμε τους δύο ελεγκτές να κόβουν πρόστιμο στην κυρία ΧΧ – μόλις είχαν πάρει τα στοιχεία της από την αξιωματικό υπηρεσίας. Τους ρωτάμε γιατί έχουν τέτοιο υπερβάλλοντα ζήλο κι αν γνωρίζουν ότι παρανομούν… ο ένας δεν μιλά, ο άλλος απαντά προκλητικά: «Αυτά που ξέρατε τελείωσαν, τέρμα το δεν πληρώνω!».

Μπαίνουμε στο γραφείο και ρωτάμε την αξιωματικό υπηρεσίας αν ενημέρωσε τους ελεγκτές ότι διέπραξαν αδίκημα που διώκεται αυτεπάγγελτα. «Δικηγόροι είστε;» είναι η… απάντησή της. «Όχι, αλλά αν θέλετε σας φέρνουμε και δυο-τρεις δικηγόρους», της απαντάμε. Δεν μιλάει, οπότε συνεχίζουμε: «Ενημερώστε παρακαλώ τους κυρίους ότι διέπραξαν το αδίκημα της παράνομης παρακράτησης, που όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς διώκεται αυτεπάγγελτα, και άρα αν η κυρία υποβάλλει μήνυση θα τους φιλοξενήσετε σήμερα εδώ, και αύριο θα οδηγηθούν στο Αυτόφωρο».

Αφού το επιβεβαιώνει η αξιωματικός υπηρεσίας (χρειάστηκε να της πούμε ότι αν ο κάθε ελεγκτής μπορεί να… συλλαμβάνει «παραβάτες», τότε κι αυτή μπορεί να πάει στο σπίτι της, να καταργηθεί η αστυνομία, οπότε να κάνουμε έτσι και οικονομία), οι ελεγκτές γίνονται ξαφνικά άλλοι άνθρωποι: «Μα τι λέτε τώρα, εμείς δεν θέλουμε μπλεξίματα, ας μας έδινε ψεύτικο όνομα, εμείς γι’ αυτό δεν της ζητήσαμε ταυτότητα» (!!!) «κι εμείς εργαζόμενοι είμαστε, κι εμείς έχουμε παιδιά, νομίζετε μας αρέσει αυτό που κάνουμε;»… Η κατάληξη του επεισοδίου: Οι ελεγκτές προτείνουν να ακυρώσουν το πρόστιμο «αρκεί η κυρία να μην υποβάλει μήνυση», όπως και γίνεται. Βλέποντάς τους να μουτζουρώνουν το χαρτί νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση. «Ας έχουν χάρη», λέει η κυρία, «τους λυπήθηκα. Κάτι μου λέει ότι την επόμενη φορά θα το σκεφτούν πιο ψύχραιμα».

Και το καλύτερο – πριν χωριστούμε, τη ρωτάω: «Πού βρήκατε το τηλέφωνό μου; Είστε σε κάποια επιτροπή κατοίκων;». «Όχι», απαντά, «αλλά ο σύζυγός μου λόγω της εργασίας του περνάει κάθε μέρα από τα διόδια, και δεν πληρώνει. Του τηλεφώνησα να του πω ότι με έπιασαν, κι αυτός πήρε κάποιο από τα παιδιά στις Αφίδνες, που έψαξε και του ’δωσε 2-3 τηλέφωνα… Μου τα ’στειλε με sms και ήσασταν ο πρώτος που απάντησε.» Πανταχού παρόν το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!

Ε.Φ., μέλος της Πρωτοβουλίας στο Περιστέρι

[επιστροφή στην αρχική σελίδα: κλικ ΕΔΩ]